úterý 31. března 2015

#47: Inspirace, rady, moudra - tvůrci sobě


"Když máte trochu volného času, pište. Když se nudíte, plánujte. Když nic neděláte, tvořte své světy. Až přijde váš čas, zařte!" (Ace Antonio Hall)

"Zacházejte se všemi svými vedlejšími postavami tak, aby si myslely, že kniha je o nich." (Jocelyn Hughes)

"Všechny spisovatelské problémy jsou psychologické problémy. Bloky obvykle pramení ze strachu být souzen. Když si budete představovat, že vás svět poslouchá, nenapíšete ani čárku. To je důvod, proč je soukromí tak důležité. První verze byste měli psát tak, jako byste je nikdy neměli nikomu ukázat." (Erica Jong)

"Mám radu pro lidi, kteří chtějí psát. Je mi fuk, jestli jich je pět nebo pět set. Jsou tři věci, které jsou důležité: Zaprvé, pokud chcete psát, potřebujete si vést upřímný, nepublikovatelný deník, který nikdo kromě vás nečte. Kam si můžete zapsat, co si myslíte o životě, o věcech, co si myslíte, že je spravedlivé, a co si myslíte, že je nespravedlivé. Zadruhé, musíte číst. Nemůžete být spisovatelem, pokud nejste čtenář. Jsou to právě skvělí literáti, kteří nás učí, jak psát. Zatřetí, pište. Prostě pište aspoň trochu každý den. I kdyby to mělo být jenom půlhodinu - pište, pište, pište." (Madeleine L'Engle)

Pokud něco nefunguje, pokud v příběhu, který jste si stvořili, máte blok a nedokážete se posunout dál, vezměte si svou oblíbenou scénu, váš nejlepší nápad nebo nejdramatičtější úsek, a dejte ho pryč. Je to brutální, ale někdy nevyhnutelné.

"Nic není originální. Kraďte všude, kde se setkáváte s inspirací nebo kde vaše představivost dostává podněty. Nasávejte staré filmy, nové filmy, hudbu, knihy, kresby, básně, sny, nahodilé rozhovory, architekturu, mosty, pouliční značky, stromy, mraky, vodní plochy, světlo a stíny. Vybírejte si jen věci, které promlouvají přímo k vaší duši. Pokud se podle toho budete řídit, vaše práce (a krádež) bude autentická. Autentičnost je vzácná; originalita neexistuje. A nedělejte si starosti s ukrýváním vašeho zlodějství - oslavujte ho, pokud chcete. Jinak mějte vždy na paměti slova Jean-Luca Godarda: 'Nezáleží na tom, odkud věci berete - záleží, kam je berete.'" (Jim Jarmusch)

"První verzi knihy pište srdcem, přepisujte hlavou." (Mike Rich)

"Nečekejte. Spisovatelé jsou jediní umělci, kteří očekávají, že se někam dostanou čekáním. Každý ví, že pokud chcete být tanečníkem, musíte tančit, musíte zpívat, pokud chcete být zpěvákem, hrát, pokud chcete být hercem. Vypadá to ale, že spousta lidí si myslí, že nemusí psát, aby byli spisovateli. Takže namísto psaní čekají. Isaac Asimov to krásně shrnul v šesti slovech: 'Je to psaní, které vás učí.' Psaní je to, co vás učí. Psaní vás vede k 'inspiraci'. Psaní je to, co vytváří nápady. Nic víc, nic míň. Nemeditujte, necvičte jógu, neberte drogy. Prostě pište." (Neil Gaiman)

"Pokud jste spisovatelé, vaší první povinností, povinností, kterou dlužíte sami sobě, svým čtenářům a svému vlastnímu psaní, je, stát se skvělými. Stát se nejlepšími spisovateli, jakými můžete být." (Theodora Goss)

"Psaní je jako zaměstnání. Budou dny, kdy se vám ho nebude chtít ho dělat. Slyšeli jste ale už o 'učitelském bloku' nebo o 'zubařském bloku'? Nedokážu pochopit, proč jsme tuto záhadnou frázi stvořili jenom pro spisovatele." (Lois Lowry)

Žádné komentáře:

Okomentovat