středa 22. září 2021

#115: Peklo jménem copywriting.cz

V dubnu jsem se dostala do přechodného období a aby cash flow nestál, rozhodla jsem se, že zkusím brát nějaké jednorázovky. Kromě sledování webtrhu jsem si obnovila profil na copywriting.cz, který funguje jako zprostředkovatel mezi inzerenty a autory. Na první pohled to vypadalo skutečně lákavě. Stačí si vyplnit profil a pak už můžete projíždět denní poptávky. Pokud vás inzerát zaujme, kliknete na zelené tlačítko a pak už jenom čekáte, zda si vás zadavatel vybere. Žádné únavné posílání zpráv a mailů. Zní to idylicky, že? Haha. NE! Ihned po zaregistrování na mě padla těžká deprese.

Ještě disclaimer na úvod: 

  • Ano, uvědomuji si, že je každého svobodné rozhodnutí co a za kolik bude psát. Chápu, že pro většinu lidí to není zdroj obživy, ale přivýdělek, a i když by si vydělali víc za hodinu v Lidlu než za týden na této stránce, ehm, zakázat jim to nemůžu.

  • Pokud se navíc vždy najdou lidé, kteří napíšou text i za ukrutně nízkou částku, proč by zadavatelé zvyšovali ceny, že jo?

  • Tohle rozhodně není ani hejt na službu samotnou, ta je podle mě super, ALE.

Když vyřadím z provozu jednu hemisféru mozku, možná MOŽNÁ dokážu pochopit, že pro znuděnou matku na mateřské, chudého studenta nebo důchodkyni, jednoduše lidi, kteří mají před sebou jenom vidinu "snadno" vydělaných pár kaček a nezajímá je morální stránka věci či u nich nedochází k újmě autorské sebeúcty, můžou být nějakým způsobem atraktivní i nabídky, kdy vás za 1 NS vyplatí 56 koruny, slovy PADESÁTI ŠESTI KORUNY. (To je nejnižší možná částka po odečtení provize systému, předpokládám, že jinak by šli zadavatelé ještě níž, eh.)

Co už absolutně nedokážu pochopit, je, že o tyto směšné nabídky se v přidruženém chatu (do kterého ale psát nemusíte) pořádají doslova hony. "Prosím, prosím, vyberte si mě, jsem lepší!" říkají jejich pisatelé mezi řádky. "Jmenuji se Františka Nováková, mám za sebou bohaté zkušenosti z lifestylových magazínů a velice ráda Vám vypracuji profesionální, originální, čtivý a bezchybný článek na Vámi požadované téma. Nebojte se mě kontaktovat. S pozdravem a přáním pěkného dne Františka Nováková." Broooo... Tohle není nabídka prestižního postu v investorské firmě se služebním autem a s měsíční výplatou přesahující 100 litrů. Ty tu nadbíháš u poptávky, která tě přijde na 56 korun a vybereš si ji patrně (a při kopě štěstí) až někdy za dva roky, protože minimální hodnota výplatného je 1000 korun. 

KAM JSEM SE TO DOSTALA!?

Jinde zase autor škemral, zda by nemohl na vypracování dostat víc času, protože 5 NS propracovaného odborného článku za 3 hodiny opravdu nezvládne (YOU DON'T SAY), že to klidně vezme i za míň než 56 korun.


PROČ???????????

Kdyby to tu aspoň fungovalo na nevyřčené dohodě - okej, dáme vám za text ušmudlanou padesátku a nebudeme se zlobit, když ušmudlaný a průměrný text taky dostaneme, ale kdepak. Další věc, nad kterou mi zůstával rozum stát, byla arogance a nesmyslné požadavky některých zadavatelů. Je logické, že poptávající chce pravopisně zvládnutý text, který dává hlavu a patu a je originální, ale za PADESÁT ŠEST KORUN ZA NS? Když chcete udělat kvalitní text, je třeba si udělat rešerši, zjistit informace z více zdrojů (protože ani ten nejlepší copywriter světa PŘEKVAPIVĚ neví všechno, milí pánové, nebo dámy - server z nepochopitelných důvodů zakrývá adresy zadavatelů, zato profily autorů jsou naprosto transparentní, další velké mínus tohoto webu), pak přichází samotný proces psaní a skládání, teď ještě musíte splnit 50 požadavků, které si klient přeje (nadpisy, zvýraznění textu, odstavce, SEO, tady tuhle, tady tohle, bla bla bla)... To můžou být dobré dvě až tři hodiny práce, klidně i víc. Takže znovu opakuji: PADESÁT ŠEST KORUN. Sorry jako, ale horší kapitalistické vykořisťování nezažili snad ani česači v Hroznech hněvu.

Někdo na tyhle podmínky každopádně přistupuje a já věřím, že i takové články nemusí být úplně mizerné, a právě proto by zadavatelé měli těmhle lidem líbat ruce. Čtěte to někdo? Líbat ruce a na kolenou se jim klanět! Ne jim v inzerátu vyhrožovat, že mají premium nástroj na odhalování plagiátorství, který jde hlouběji než free verze, takže bacha na to, pisálku! Ne, jim vzkazovat něco ve stylu, že pokud se v daném tématu nevyznáte, ani se neobtěžujte mi psát, jasný? Na takové amatéry nemám čas, nazdar! Co to, sakra, je, že se svým budoucím poskytovatelem služby předem jednám jako s tím největším dělnickým póvlem? ZA PADESÁT ŠEST KORUN! A já myslela, že kultura pisálků a nadřazených klientů se pěstuje jenom na webtrhu...

Já chápu, že musí být únavné, když už jednáte s dvacátým copywriterem v řadě, který s vámi dostatečně nekomunikuje, neodevzdává práci včas, v textu má plno hrubek, kopíruje z Wikipedie, ale... HERE WE GO AGAIN! Dostáváme se k samému zárodku problému - a co čekáte za takovou cenu? Co, proboha, čekáte? Neberte mé prohlášení teď nijak povýšeně, ale já sama se považuji za spolehlivého člověka, který dodá, co slíbil, a řekla bych, že odvádím vcelku kvalitní a profesionální práci. Aspoň to o mně vždy říkali mí nadřízení. A aby to neznělo tak samolibě, samozřejmě znám spoustu autorů, kteří jsou ještě daleko lepší než já. Nikdo z nich včetně mě by na takovou nabídku v životě nekývl! Chápete, co se tím snažím říct? Chápete, v čem je zakopaný pes? Pohybovat se mezi neprofesionály (ano, slyšíš dobře, Františko Nováková, NEPROFESIONÁLY) možná připomíná ruskou ruletu, ale vy sami jste přistoupili na tato pravidla hry.

Jak ale říkám, i lidé, kteří se takhle nízko cení, můžou napsat dobrý článek. A třeba těm zadavatelům vlastně stačí i (pod)průměrné články, nevím. Znovu ale opakuji - k těm, co to zvládnou a za tu cenu vám to udělají, se chovejte s kurevskou úctou. A u lidí, kteří vám za mizerné peníze dodávají mizerné texty, se nedivte a taky si odpusťte ten povýšený tón. Dostáváte jenom to, co vám přísluší.


Jak píšu v počátečním disclaimeru, stránka není sama o sobě špatná, ale změnila bych minimálně dvě věci: 
  1. zvýšit cenové minimum na 150 korun, nejlépe 200. I to je samozřejmě málo, ale v poměru na dosavadní taxu webu jsou to 3-4 články
  2. nastavit transparentní email, nejlépe celé jméno poptávajícího. Proč tento člověk může znát mě, a já jeho před možným uzavřením spolupráce ne? Jen ať jde krásně vidět, kdo je člověk, který chce za 56 korun splnit milion speciálních požadavků a už dopředu počítá, že jste pisatelský póvl, proto si na vás pěkně posvítí, jasný?

Pokud tohle čte další psavec, kterému podobné chování připadá taky ostudné, ale stejně si podobně podceněný text občas napíše, je mi líto, ale jste součástí problému. Pokud se bude brát, proč by se nemělo dávat? Jste důvod, proč je tento kreativní sektor podceněný a nebere se často vážně. Pokud psát umíte, proč byste chtěli psát za takové částky? V jiném případě se na to asi vyserte.

PS: Jako správný investigavec jsem tento článek chtěla doplnit o svou empirickou zkušenost (samozřejmě aspoň za stovku, viď), ale jsem jenom slabý člověk a účet jsem si po pár dnech zase smazala. Na jednu nabídku (týkající se oboru, kterému rozumím profesionálně) jsem drze reagovala stylem, že napíšu, ale za víc. Doufám, že zadavatel ty dvě stovky navíc (nebo kolik jsem to tehdy navrhla) už rozdýchal. 

BONUS: A když jsme už v tématu, tady je nějaké zábavné čtení pro nudné odpoledne, od pána, kterému prý něco uniká. Připravte si k tomu popcorn, děcka, a nemáte zač.

Žádné komentáře:

Okomentovat