úterý 9. prosince 2014

#37: Pravda o psaní v deseti bodech

(originál by Carly Watters)



1. Nikdy neví, jak správně psát

Nikdo. Jsou lidé, kteří se o to pokouší už delší dobu, ale nikdo z nich neví, jak správně na to. Můžou vám poradit, můžou vám rukopis zkontrolovat, ale nedokážou vám říct, jak psát.

Jednoduše píší. 

2. Pište každý den

Dopis pro kamaráda. Referát do školy. Dlouhou textovou zprávu. Nezáleží co, prostě pište něco každý den.

3. Pište o tom, co znáte

To neznamená "Pište, co jste zažili". Znamená to, že musíte mít dostačující znalosti o světě vašeho příběhu, abyste stvořili reálné scenérie. Nebuďte líní. Udělejte si průzkum.

Když píšete, mějte vědomí, co píšete.

4. Pište to, co musí být sděleno

"Spisovatel je svět uvězněný v člověku." (Victor Hugo)

5. Připravte se na zklamání

Tohle je nejtěžší pravidlo, které musíte přijmout. Lidem se nebudou líbit vaše věci. Někteří je budou nenávidět. Vydavatelé vás budou odmítat. V literárních soutěžích budete prohrávat. Budou vám říkat, že vaše psaní není dobré.

Některá z největších literárních děl byla vydavateli znovu a znovu a znovu odmítána.

Svět spisovatele je svět zklamání. Ernest Hemingway si prostřelil hlavu. Sylvia Plath strčila hlavu do trouby. Nejsou to spisovatelé, kteří šílí, lidé šílí.

Lidé trpí všude kolem nás a my si toho nevšímáme, dokud tu osobu nemilujeme, nebo její příběh pro nás není sepsán.

6. Připravte se na "zabíjení svých dětí"

Netýká se to jenom vašich postav. Připravte se, že budete odstraňovat celé scény a jména. Připravte se, že budete měnit konec nebo začátek, nebo dokonce budete celý příběh přepisovat od znovu.

Obětujte věci, které milujete, pro větší dobro vašeho díla.

7. Respektujte jazyk

Slova mají sílu ovlivňovat lidi. Mají sílu změnit jejich životy. Užívejte jich velice pečlivě. Neznevažujte zbraň; nožem kolem sebe taky jenom tak nemáváte, bylo by to nebezpečné. Stejně tak je to se slovy.

Neužívejte slova jenom čistě z důvodu, že můžete. Papír, na který vaše slova vytisknou, bude dostupný déle, než si vůbec odvážíte myslet.

8. Respektujte čtenáře

Předpokládejte, že každý čtenář je chytrý, nebo ještě chytřejší, než jste vy. Dokonce i když píšete pro děti; zjednodušený jazyk neznačí zjednodušenou mysl.

9. Riskujte

Pokud vás některý nápad znervózňuje, nebo pokud je vám nevolno z myšlenky, že určitý příběh budou číst lidé, tak pak jste pravděpodobně na té správné cestě.

10. Především respektujte postavy

Respektujte téma. Respektujte prostředí. Respektujte místo, dobu, budovy. Pište tak, aby se všechny tyto věci shodovaly s vámi a postavami vaší knihy, jinak je znevažujete.

Neznevažujte je.







1 komentář: