neděle 12. října 2014

#32: Pár zkurvených tipů pro spisovatele (by Matt Haig)

Na internetu najdete stovky a stovky zaručených rad ohledně psaní a všechny víceméně zavánějí klišé. Je proto opravdu osvěžující narazit jednou i na pár podobně zkurvených, smrtelně upřímných tipů. Na svědomí je má britský spisovatel a novinář Matt Haig. A protože český překlad je český překlad a nedokáže plně transkribovat ono kouzelné a mocné fucking, kdo by raději originál, zde jest!




1. Nemyslete si, že fakt, že vás začali publikovat, vás učiní šťastnými. Ten pocit bude trvat tak čtyři týdny, pokud budete mít štěstí. Pak bude zase všechno zkurveně při starém.

2. Hemingway se zkurveně mýlil. Neměli byste psát, když jste opilí. (Podívejte se třeba na můj třetí román.)


3. Hemingway měl ale i pravdu. První verze knížky je vždycky na hovno.


4. Nikdy se neptejte vydavatele nebo literárního agenta, co přesně hledají. Nejlepší z nich, pokud jsou k vám upřímní, nemají ani zkurvené tušení, protože ty nejlepší knížky se mnohdy vynořují odnikud.


5. Za pět let bude středník nic víc než zkurvené zamrkání.


6. Za pět let bude spisovatelem každá zkurvená osoba na Twitteru.


7. Ignorujte zkurvené snoby. Klidně si pište vesmírnou zombie sex operu. Hlavně tomu dejte zkurvenou duši.


8. Pokud to kurva nestojí za čtení, tak pak to ani nestojí za psaní. Pokud to lidi nerozesměje, nebo nerozpláče, nebo nerozstřelí jejich zkurvené mysli, tak proč se s tím obtěžovat?


9. Nesnažte se být dalším Stephenem Kingem, nebo dalším Zadiem Smithem, nebo další Neilem Gaimanem, nebo dalším zkurveným Jonathanem Safranem Foerem. Buďte kurva další vy.


10. Příběhy jsou zkurveně jednoduché. ZÁPLETKA ÚPLNĚ KAŽDÉ KNIHY: Někdo hledá něco. KOMERČNÍ VERZE: Najde to. LITERÁRNÍ VERZE: Nenajde to. (A o tom to, kurva, je.)


11. Nikdo neví všechno. Především pak, kurva, já. Kromě jedné věci:


12. Nikdy, kurva, nezabíjejte psa.


13. A jo, ještě poslední věc: pište cokoliv, kurva, chcete. 

Žádné komentáře:

Okomentovat