pondělí 16. července 2018

#88: 22 pravidel pro psaní příběhu podle Pixaru

Emma Coats je nezávislá filmařka, která několik let pracovala u Pixaru. Zde se podílela na úspěšných snímcích jako Vzhůru do oblak či Rebelka. Vlastní zkušenosti a rady od protřelých kolegů promítla do následující dvaadvacítky pravidel pro úspěšné vytvoření příběhu.



1.) Svou postavu obdivujte za to, že se stále snaží, ne za její úspěchy.

2.) Pište tak, aby vám to přišlo zábavné jako publiku, ne vám jako autorům.

3.) Je důležité držet se námětu, ale dokud příběh nedopíšete, nikdy nezjistíte, o čem skutečně je. Poté následuje přepisování.

4.) Bylo nebylo... Každý den... Jednoho dne... Kvůli tomu... Proto... Až dokud...

5.) Zjednodušujte. Zaměřujte se. Kombinujte postavy. Vykašlete se na vedlejší příběhy. Bude vám připadat, že se zbavujete cenného materiálu, ale dá vám to svobodu.

6.) V čem je vaše postava dobrá, co jí jde? Postavte ji do opačné situace. Připravte pro ni výzvu. Jak se s ní popere?

7.) Vymyslete konec ještě předtím, než napíšete prostředek. Opravdu. Konce jsou těžké, vymýšlejte je předem.

8.) Dokončete váš příběh, i když se vám nezdá dokonalý. V ideálním světě byste měli oboje, ale jděte dál. Příště se vám to podaří líp.

9.) Když nevíte, jak dál, udělejte si seznam věcí, které by se rozhodně NESTALY. Mnohokrát tak přijdete na to, jak pokračovat.

10.) Rozeberte si příběhy, které máte rádi. Najděte v nich to, co se vám tolik líbí, a použijte to ve svém vlastním psaní.

11.) Příběhy se formují tím, že je hodíte na papír. Pokud zůstanou ve vaší hlavě, nikdo se o nich nedozví.

12.) Ignorujte první věc, která vás napadne. A taky druhou, třetí, čtvrtou, pátou. Vyhněte se všemu zřejmému. Překvapte sami sebe.

13.) Vaše postava musí mít nějaký postoj. Pasivní/poddajní jedinci se vám jako spisovatelovi možná budou líbit, ale pro vaše publikum jsou jedem.

14.) Proč musíte říct zrovna TENHLE příběh? Co je to za spalující víru uvnitř vás, ze které příběh žije? Tam najdete srdce celého příběhu.

15.) Kdybyste byli postavou vy, jak byste se v té situaci cítili? Upřímnost vede k uvěřitelnosti neuvěřitelných situací.

16.) Co je v sázce? Dejte nám důvod, abychom hrdinovi fandili. Co se stane, když neuspěje? Položte mu do cesty překážky.

17.) Žádná práce není zbytečná. Když něco nefunguje, nechte to být a pokračujte. Později se to bude hodit.

18.) Musíte znát sami sebe. Musíte dokázat rozpoznat, kdy ze sebe skutečně vydáváte to nejlepší, a kdy si jenom pohráváte.

19.) Náhody, které způsobují postavám problémy, jsou skvělé. Náhody, které je z nich dostávají, jsou podvod.

20.) Cvičte. Můžete začít na filmu, který se vám nelíbí. Jak byste ho předělali ve snímek, který by se vám líbil?

21.) Musíte se dokázat ztotožnit s vašimi postavami/situacemi, nemůžete jenom psát pro efekt. Proč byste se takto chovali VY?

22.) Jaká je podstata vašeho příběhu? Nejúspornější způsob, jak ji sdělit? Pokud ho znáte, můžete odtud začít stavět vyprávění.

(zdroj)

1 komentář:

  1. Uff, vypadá to, že psaní je ještě mnohem těžší, než jsem čekala. Ale skvělý tipy!
    Sarushef blog

    OdpovědětVymazat